Co zrobić z liści rabarbaru? Rabarbar to jeden z najpopularniejszych sezonowych przysmaków. Wielu z nas czeka z niecierpliwością przez cały rok, aby przygotować pyszne rabarbarowe ciasto lub orzeźwiający kompot na gorące dni. Podczas przygotowywania potraw z tą popularną rośliną liście często lądują w koszu na śmieci, ponieważ są toksyczne i nie można ich spożywać. Okazuje się jednak, że mają szereg innych zastosowań. Warto wiedzieć, jak je wykorzystać. Co zrobić z liści rabarbaru?
Co zrobić z liści rabarbaru?
Rabarbar to roślina o charakterystycznym słodko-kwaskowatym smaku. Nazywany również rzewieniem, to powszechnie stosowany składnik w wielu ulubionych przepisach. Można go wykorzystać do przygotowania przepysznego napoju lub dodać go do ciasta. Jego wyjątkowy smak oraz liczne korzystne właściwości dla zdrowia przyciągają wielu miłośników dobrej kuchni.
Rabarbar zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, ale najwięcej znajduje się go w liściach. Obecność szczawianów w organizmie może prowadzić do problemów z nerkami. Dlatego liście nie powinny być wykorzystywane w kuchni i nie wolno ich spożywać. Warto jednak pamiętać, że zatrucie liśćmi rabarbaru jest bardzo rzadkie. Aby do tego doszło, trzeba by spożyć naprawdę dużą ilość tych liści. Nie oznacza to, że liście trzeba wyrzucić – można je wykorzystać w inny sposób.
Liście rabarbaru z powodzeniem można jednak wykorzystać w ogrodzie. Ponieważ są dobrym źródłem azotu, roślina idealnie nadaje się do kompostowania. Kwas szczawiowy obecny w roślinach rozkłada się w trakcie procesu i nie będzie szkodził całości. Co zrobić z liści rabarbaru?

Zobacz też: Oto kwiaty doniczkowe przynoszące pecha! Tych roślin lepiej się pozbyć. Sprawdź, czy masz je w domu
Liście rabarbaru – zastosowanie w ogrodzie
Tworzenie kompostu to jednak nie jedyne praktyczne zastosowanie liści rabarbaru w naszym domowym ogródku. Okazuje się, że ta część rośliny znakomicie sprawdza się jako środek do walki z mszycami. Obecny w liściach kwas szczawiowy bardzo skutecznie odstrasza te szkodniki i chroni inne rośliny na rabatkach. Aby odstraszyć nieproszonych gości, należy przygotować specjalny oprysk. Wystarczy gotować liście rabarbaru przez około 20-30 minut, poczekać aż całość mikstury ostygnie, a następnie wlać ją do butelki ze spryskiwaczem. Niektórzy zalecają, aby przed spryskaniem dodać do mieszanki kilka kropel płynu do mycia naczyń i popryskać rośliny, zarówno ogrodowe warzywa i owoce, jak i kwiaty.
Co ciekawe, oprysk z naparu z liści rabarbaru może pomóc pozbyć się także innych szkodników z ogródka – m.in. ślimaków czy przędziorki. Będzie to również świetne rozwiązanie dla osób, które chcą hodować swoje plony w duchu ekologii i zero waste – będzie to przecież całkowicie naturalny środek, wykonany z elementów, które zazwyczaj traktujemy jako odpadki.
Sprawdź też: Posadź obok pomidorów, a plony będą ogromne. To niezawodny patent ogrodników
Jak zrobić nawóz z rabarbaru?
Jak już wyżej wspomniano, liście rabarbaru świetnie nadają się do kompostowania. Kwas szczawiowy składa się przede wszystkim z atomów węgla, wodoru i tlenu. Cały związek ulega jednak szybkiemu rozkładowi i traci toksyczne właściwości.
Czytelnicy pytają, co zrobić z liści rabarbaru
Co można zrobić z liści rabarbaru?
Z liści rabarbaru można z powodzeniem zrobić kompost, który posłuży nam jako naturalny i bardzo skuteczny nawóz.
Czym pryskać rabarbar?
W kwestii oprysków roślin chorych lub takich, które padły ofiarą pasożytów, warto pytać o radę w sklepach ogrodniczych.
Gnojówka z rabarbaru zastosowanie?
Niektórzy polecają gnojówkę z liści rabarbaru i rabarbaru jako idealny środek na odstraszenie ślimaków z ogródka.
Liście rabarbaru trujące?
Tak, liście rabarbaru zawierają substancje niezbyt bezpiecznie dla ludzkiego organizmu. Szczególnie groźny jest kwas szczawiowy, który spożyty w dużych ilościach może doprowadzać do problemów z nerkami.
Liście rabarbaru zastosowanie?
Z liści rabarbaru można stworzyć oprysk, który zastosujemy w naszym ogródku w celu pozbycia się mszyc. Wystarczy zagotować liście przez około pół godziny, a następnie popsikać rośliny po ostygnięciu.